Gülgiller’den bir çalı; hoş kokulu ve yenilebilir meyveleri
vardır.
Avrupa’da yetişen ahududu İda dağında, rastlanan bir çeşit
böğürtlendir; Rubus idaeus denmesi de bu yüzdendir. Amerika’daki çeşitleri
başka türlere girer. Kütüğü uzun ömürlüdür, iki yıl yaşayan ve ikinci meyve
veren sürgünler salar. Ancak, yediveren türlerde, yıllık sürgünler sonbaharda
tekrar meyvelenir. Kırmızı meyveli ve beyaz meyveli çeşitleri vardır. Ahududu
kokulu ve makbul bir meyvedir. Küçük zeytinsi yemişlerden yapılı bir topluluk
halindedir.
Ahududu likörü ahududu meyvesi ile yapılan şekerli ve
alkollü içki. Ahududu özel surette işlenerek özsuyu elde edilir, bir miktar
şeker ve alkol eklenir, fıçılarda gereği kadar bekletilir, berraklığı sağlamak
üzere filitrelenir ve nefasetinden bir şey kaybettirilmeden şişelenir. İhtiva
ettiği alkol miktarı yüzde 25’tir. Ahudududa yüzde 80-85 özsuyu vardır; bir
litre likörde 500 gr özsu bulunur.
Ahududu marmelatı ahududu temizlenir, şeker bir
bardak su ile kaynatılır, koyu şurup haline getirilir. Kaynayan şuruba ahududu
katılır, oldukça kuvvetli ateşte pişirilir. Tencerenin ateşten indirilmesine
beş dakika kala 100 gr glikoz eklenir. 5 dakika daha kaynatılır (1kg ahududu +
1kg şeker).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder