31 Mayıs 2013 Cuma

Ahududu



Gülgiller’den bir çalı; hoş kokulu ve yenilebilir meyveleri vardır.
Avrupa’da yetişen ahududu İda dağında, rastlanan bir çeşit böğürtlendir; Rubus idaeus denmesi de bu yüzdendir. Amerika’daki çeşitleri başka türlere girer. Kütüğü uzun ömürlüdür, iki yıl yaşayan ve ikinci meyve veren sürgünler salar. Ancak, yediveren türlerde, yıllık sürgünler sonbaharda tekrar meyvelenir. Kırmızı meyveli ve beyaz meyveli çeşitleri vardır. Ahududu kokulu ve makbul bir meyvedir. Küçük zeytinsi yemişlerden yapılı bir topluluk halindedir.
Ahududu likörü ahududu meyvesi ile yapılan şekerli ve alkollü içki. Ahududu özel surette işlenerek özsuyu elde edilir, bir miktar şeker ve alkol eklenir, fıçılarda gereği kadar bekletilir, berraklığı sağlamak üzere filitrelenir ve nefasetinden bir şey kaybettirilmeden şişelenir. İhtiva ettiği alkol miktarı yüzde 25’tir. Ahudududa yüzde 80-85 özsuyu vardır; bir litre likörde 500 gr özsu bulunur.
Ahududu marmelatı ahududu temizlenir, şeker bir bardak su ile kaynatılır, koyu şurup haline getirilir. Kaynayan şuruba ahududu katılır, oldukça kuvvetli ateşte pişirilir. Tencerenin ateşten indirilmesine beş dakika kala 100 gr glikoz eklenir. 5 dakika daha kaynatılır (1kg ahududu + 1kg şeker).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder