11 Temmuz 2013 Perşembe

Türkiye’de borsalar


Türkiye’de XVI. ve XVII yy.da sanat ve ticaret erbabının meydana getirdikleri lonca teşkilatını borsaların ilk şekli saymak mümkündür. Modern anlamıyla ilk resmi borsa 2 Aralık 1873 tarihli nizamnameyle kurulan “Dersaadet Tahvilat borsası”dır. Adından da anlaşılacağı üzere, bu borsa bir menkul kıymetler niteliğindedir. Bu tarihten 13 yıl sonra 15 Nisan 1886’da yayınlanan “Umum Borsalar nizamnamesi ” ile ticaret borsalarının kurulması mümkün oldu ve ilk ticaret borsası İzmir’de “İzmir Ticaret ve Sanayi borsası” adı altında kuruldu. Daha sonra 1906 yılında “Esham ve Tahvilat ve Kambiyo ve Nukut Borsası nizamnamesi” ve bunun arkasından da 1923’te bu nizamnamenin zeyli yürürlüğe kondu. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 22 nisan 1925 tarih ve 655 sayılı “Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu” ve buna dayanılarak 27 eylül 1925 tarihli “Ticaret ve Sanayi Odaları nizamnamesi”, 16 mayıs 1929 tarihli ve 1447 sayılı “Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsaları kanunu”, 11 ocak 1943’te 4355 sayılı “Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları kanunu”, 8 mart 1920 tarih ve 5590 sayılı “Ticaret Odaları”, “Ticaret ve Sanayi Odaları”, “Sanayi Odaları”, “Ticaret Borsaları” ve “Ticaret Borsaları Birliği kanunu” yürürlüğe konuldu.
Mevzuat: Bugün borsalar ile ilgili olarak yürürlükte bulunan kanunlar şunlardır: 3 nisan 1302 (1886) tarihli Umum Borsalar nizamnamesi, 16 mayıs 1929 tarih ve 1447 sayılı Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsaları kanunu, 11 ocak 1943 tarih ve 4355 sayılı Ticaret ve  Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları kanunu, 8 mart 1950 tarih ve 5590 sayılı kanun ve bunun tadiline ilişkin 6233 ve 7060 sayılı kanunlar.
Borsaların çeşitleri, Türkiye’de a) Ticaret borsaları, b)Menkul Kıymetler ve Kambiyo borsaları olmak üzere iki türlüdür.
1.Ticaret borsaları İzmir’de 1892 de kurulan İzmir Ticaret ve Sanayi borsasından sonra devamlı bir gelişme gösterdiler. En yeni ticaret borsası 1 mart 1965’te kurulan Kayseri Ticaret borsasıdır. Ticaret borsalarının toplam sayısı 38’dir. En büyükleri sırasıyla, İstanbul(1925), İzmir(1892), Adana(1913) ve Ankara(1927) borsalarıdır.
a. mahiyetleri Ticaret borsaları, borsaya dahil maddelerin alım satımı, fiyatlarının tespit ve ilanı ile meşgul olmak üzere kurulan tüzel kişilik taşıyan kamu kurumlarıdır. Ticaret borsalarının görevleri, borsaya dahil maddelerin alım ve satımını tanzim ve tescil etmek; bunların fiyatlarını tespit ve ilan etmek; alıcı ve satıcının teslim-tesellüm ve ödeme bakımından vecibelerinin, her tipin asgari niteliklerini ve işlemlerini tasfiye şartıyla fiyatlar üzerine etki eden şartları; anlaşmazlıklarda seçilecek hakem tayin etme usullerini gösteren ve Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları birliğinin onaylaması ile tekemmül eden genel kaide ve hükümler husule getirmek; yurt içi ve yurt dışı borsa ve piyasaları takip ederek fiyat haberleşmesi yapmak; borsaya dahil malların tiplerini ve niteliklerini tespit etmek üzere laboratuar ve teknik bürolar kurmak ve kurulmuşsa bakmak; sair mevzuatla ve Ticaret bakanlığınca verilecek görevleri yapmak; borsaya ait örf ve adetleri tespit ve ilan etmek suretiyle mübadeleyi tanzim etmek ve mübadele emniyetini sağlamaktır.
b) Ticaret borsalarına kayıt Bu işlem mecburidir. Ticaret borsalarına dahil maddelerin alım ve satımı ile uğraşanlar bulundukları yerin ticaret borsalarına girmek zorundadırlar. Buna uymayanların kayıtları borsalarca ilgililere danışmaksızın yapılır ve kendilerine tebliğ edilir. Ancak borsaya kayıtlı maddelerin üretici veya yapımcıları borsalara kaydolmadan da kendi mallarını borsada satabilirler.
Kanuna göre bu üretici ve yapımcılar başında, borsaya kayıtlı maddeler üzerinde alım satım işlerini gerek doğrudan doğruya ve gerekse aracılık yoluyla yapan (borsa komisyoncuları, borsa ajanları, borsa simsarları) bütün fertler borsada kaydolunma zorunluluğu altındadır.
Ticaret borsaları, ticari ihtiyaçların gerekli kıldığı yerlerde Ticaret bakanlığınca kurulur. Borsaların çalışma bölgeleri bulundukları şehrin belediye sınırlarıdır.
Borsalar, odaların ve borsaların tamamını içine alan ve bunlar arasında bir koordinasyon sağlamak üzere kurulan Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Borsaları birliği adındaki tüzel kişilikte yer alır. Bu bakımdan kendi tüzel kişiliklerine halel gelmez.
c) Ticaret borsalarının organları Ticaret borsalarının organları, Meslek komiteleri, Meclis, Yönetim kuruludur.
Meclis komiteleri, meslek gruplarına seçilen 5-7 kişiden kuruludur. Meclisler, her meslek kurulundan seçilerek 2’şer kişiden meydana gelir. Tanzimi, idari ve kazai selahiyetleri ve tasarrufları vardır. Yönetim kurulu, Meclisin kendi üyeleri arasından bir yıl için seçeneği 5-11 kişiden meydana gelir. İcra organıdır.
Borsa çalışmalarına katılan diğer yetkililerin başlıcaları şunlardır. Genel kâtip: Gelirleri 50 000 liradan fazla olan borsalarda meclisler tarafından tayin olunan bir genel katip bulunur. Borsa yönetim kurulunda ve meclisinde oy hakkını taşır ve Borsa işlemlerini tedvirle görevlidir. Borsa komiseri: Borsalarda hükümet tarafından tayin edilmiş bir komiser bulundurulur. Borsada günlük alım satım işlemlerini ve fiyat dalgalanmalarını tarafsız bir denetim altında bulundurmak üzere Ticaret bakanlığınca tayin edilen komiserler, gelirleri 50 000 liradan az olan borsalarda bulunmazlar. Bu görevi bu borsalarda genel kâtip yapar.
Borsaların denetlenmesi: Borsalar ve bunların birliği Ticaret bakanlığınca denetlenir. Bu denetleme hiyerarşik nitelikte olmayıp borsalar tüzel kişi olduklarından idari vasilik şeklindedir.
2. Menkul kıymetler ve kambiyo borsası Türkiye’deki en eski borsadır. 2 aralık 1873 tarihli nizamname ile “Dersaadet Tahvilat borsası” adı altında İstanbul’da kuruldu. Sonradan 16 mayıs 1929 gün ve 1447 sayılı “Menkul kıymetler ve kambiyo borsalar kanunu” ile düzenlendi. Menkul kıymetler ve kambiyo borsaları devlet, vilayet ve belediyeler tarafından çıkarılan istikraz esham ve tahvilleri ile hazine bonolarının, anonim şirketler tarafından çıkarılan esham ve tahvillerin ve borsaya kabulüne Maliye bakanlığınca izin verilen ecnebi esham ve tahvilleri ile nukut ve kambiyolarının alınıp satıldığı yerlerdir.
Borsaların üyeleri: Borsanın üyeleri a) asli ve b) kayıtlı üyeler olmak üzere iki türlüdür. Asli üyeleri acentelerdir. Kayıtlı üyeleri, coberler (kendi hesabına menkul kıymet alıp satanlar), bankalar, bankerler, sarraflar, kulisyerler (borsa kulislerinde bulunup kendi hesaplarına alım satım emri verenler) ve senetleri borsada kayıtlı şirketlerdir.
Acenteler, kanunda gösterilen şartları (6.md.)haiz kimseler arasından borsa meclisinin seçimi ve komiserin inhası üzerine Maliye bakanı tarafından tayin edilir. Bunlar ticari sıfat taşımaz, yalnız esham ve tahvilat ile kambiyo ve nukut alım satımına aracılık yaparlar.
Borsa meclisi: Borsaların yedi acenteden kurulu birer meclisleri vardır. Bu meclis acenteler tarafından gizli oyla iki yıl için seçilir. Borsa meclisinin görevleri, Borsalar kanunu ve nizamnamesinin uygulanmasına ilişkin tedbirleri görüşmek; bütçe ve kesin hesabı düzenlemek; devlet kadrosuna dahil olanlar dışında, müstahdemleri seçmek ve ücretlerini belirlemek; borsalara asli ve kayıtlı üye kabul etmek; borsa işlerinden çıkacak anlaşmazlıkları incelemek ve halletmek; borsa üyeleri hakkında disiplin kararları almak; abone ücretlerini tayin, kurtaj tarifelerini düzenlemektir.    
-->

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder